Het is volkomen normaal voor kinderen om hun lichaam en seksualiteit te ontdekken. Seksueel gedrag bij kinderen is een natuurlijk onderdeel van hun ontwikkeling. Hoe we als ouders en verzorgers hierop reageren, kan echter een grote invloed hebben op hoe kinderen seksueel weerbaar worden en hun lichaam en seksualiteit later ervaren.
Een open en eerlijke communicatie over seksualiteit vanaf jonge leeftijd is essentieel. Door een veilige omgeving te creëren waarin kinderen zich vrij voelen om vragen te stellen en hun ervaringen te delen, leg je een sterke basis voor een gezonde seksuele ontwikkeling. Wees een betrouwbare bron van informatie en steun, en moedig hen aan om altijd met hun vragen en zorgen naar jou te komen.
Reactiewijzer seksueel gedrag bij kinderen en jongeren.
- Benoemen. Wanneer kinderen seksueel gedrag vertonen, is het belangrijk om dit gedrag in woorden te gieten. Geef er een taal aan, zodat kinderen begrijpen wat ze doen. Dit helpt hen om hun gedrag te normaliseren en het in de context van hun ontwikkeling te plaatsen. Bv: ik merk dat je aan je geslachtsdelen zit te voelen.
- Bevragen. Stel vragen over hun gedachten, gevoelens, wensen en verlangens. Door te vragen wat ze voelen en waarom ze bepaald gedrag vertonen, help je hen om zichzelf beter te begrijpen. Blijf open en niet-veroordelend in je benadering. Wees hier bewust naar je eigen beleving en oordeel, en herinner jezelf door welke bril jij naar de situatie kijkt, namelijk door die van een volwassene met achtergrond. Bv: voelt dat fijn voor jou?
- Bevestigen. Het is cruciaal om te bevestigen wat oké is en waarom, en duidelijk aan te geven wat niet oké is zonder veroordelend te zijn. Bij gedrag dat niet past bij hun leeftijd of dat grensoverschrijdend is, moet je duidelijk grenzen trekken en het gedrag stoppen. Dit betekent soms ook dat je toezicht moet verhogen en uitleg moet geven over de gevolgen van bepaald gedrag. Bv: het is oké om nieuwsgierig te zijn naar je eigen lichaam en hier plezier mee te ervaren, maar doe dit liever in je kamertje.
- Begrenzen. Bij grensoverschrijdend gedrag moet je duidelijke grenzen stellen. Bv: dit gedrag is hier en nu niet geschikt.
- Maak eventueel afspraken over alternatieve manieren om tegemoet te komen aan de ontluikende nieuwsgierigheid, verhoog toezicht en bied psycho-educatie aan en verwijs door naar professionals als dat nodig is. Denk aan de veiligheid van alle betrokkenen en zorg voor passende nazorg en herstel. Bij ernstiger grensoverschrijdend gedrag (oranje en rood) is nazorg en herstel essentieel. Bv: we gaan nu samen de boodschappen afronden, wanneer je vanavond in jouw eigen bedje ligt, mag je verder op ontdekking gaan.
Samengevat
Uit je eigen referentiekader stappen en een gesteld seksueel gedrag objectief beoordelen, kan je helpen om rustig te blijven in een bepaalde situatie, waardoor schaamte en taboe vermeden kan worden.
Lize Helsen
Lize Helsen is klinisch seksuoloog bij Heartcore, waar ze therapie, groepstrajecten en masterclasses geeft aan individuen, koppels, opvoeders en kinderen. Zij focust binnen haar aanpak vooral op erotische intelligentie en hoe we dit als fundament voor gezonde relaties en zelfbewustzijn kunnen inzetten.
Heb je nog vragen of onzekerheden? Aarzel niet om contact op te nemen via hello@lizehelsen.be of onderstaand contactformulier.
Ik kijk uit naar je verhaal!
Liefs!
Lize
Misschien vind je dit ook leuk
Fout: geen feed gevonden met ID 4.
Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.